10 Maig 2021
S+

Santoral català

Sant Esteve

26 de desembre


La festivitat de Sant Esteve és el 26 de desembre, un dia del santoral dedicat a qui és considerat el primer màrtir del cristianisme, de quan aquesta religió era considerada una secta més del Judaisme. Així, Sant Esteve va ser el primer en derramar la seva sang per Jesucrist.

La seva festivitat només se celebra a Catalunya perquè és un fet singular del calendari català que ens lliga amb l’imperi carolingi. Durant el segle IX l’imperi Carlemany depenia del bisbat de Narbona, a diferència de la resta de l’Estat, que depenia del de Toledo. Això originava que els conceptes de família fossin diferents. Les famílies carolingies era molt extenses, per això durant les festivitats calia desplaçar-se a casa dels familiars.

Com que el dia abans se celebra Nadal i com que tota la família feia un gran viatge fins la casa pairal, el dia següent no es treballava perquè així tothom tenia temps per tornar a la seva llar. Per conèixer la vida i la mort de Sant Esteve cal buscar en el llibre del Nou Testament, conegut com els Fets dels Apòstols. Esteve va ser un dels set escollits pels apòstols poc temps després de la mort de Jesús per gestionar els béns comuns de l'església que s’estava gestant.

Sant Esteve va morir apedregat als afores de Jerusalem per un grup de persones a qui va exaltar un discurs seu. Es representa amb tres pedres i la palma del martiri.

Calendari 2018 Regió7

Calendari Santoral CatalàAnt

Santoral

Seg

Dill
Dim
Dim
Dij
Div
Diss
Dmg

Dia d'avui
Calendari Santoral Català

El calendari litúrgic marca els dies que se celebren les festes en honor a un sant, una santa o una figura religiosa. En aquesta pàgina pots consultar el santoral català d'avui . És habitual saludar i felicitar les persones el dia del seu sant. Així que apunta els noms dels sants i santes que avui apareixen en aquesta pàgina.


Avís Legal | Política de Privacitat | Política de Cookies | Preferències de privacitat