La temporada boletaire genera 3 tones de deixalles al Parc del Cadí-Moixeró
Escrit per ACN   
dimecres, 3 de novembre de 2010 10:54

La presència de gent als boscos durant els mesos de tardor és més gran que en qualsevol altra època de l'any i això fa que s'hi acumuli brutícia. El principal motiu, segons el director del parc natural Cadí-Moixeró, Jordi Garcia, és la 'dèria boletaire' que sobretot s'intensifica durant els dies festius i els caps de setmana. Durant aquesta època, els residus al bosc 'es tripliquen' i, segons Garcia, 'és habitual trobar-se llaunes, paper d'alumini i plàstics en qualsevol part del bosc'. Per aquest motiu, la brigada del parc natural revisa els vorals de les carreteres i els marges més freqüentats, on s'acumulen la majoria de les deixalles. Recullen al voltant de 3.000 kg de brossa cada temporada.
El director del parc natural del Cadí-Moixeró explica que, entre les escombraries més habituals, també en destaquen d'altres de molt voluminoses com poden ser mobles, lavabos, restes d'obra o roba. Segons Garcia, 'alguns boletaires aprofiten la seva visita al bosc per desempallegar-se de moltes deixalles que no volen' i no són conscients que 'el bosc no és com la ciutat, aquí no hi ha camions de deixalles que passin cada dia'.

Al parc natural però, a excepció de la majoria de boscos, hi ha un grup de set persones que es dediquen, entre d'altres coses, a recollir les deixalles que es generen al bosc. Ho fan per protegir el medi natural però també tota la fauna que es troba en aquest àmbit protegit. Garcia alerta del perill de deixar aquest tipus d'escombraries al bosc perquè 'poden provocar la mort d'alguns animals'. De fet, ja hi ha hagut casos en què l'animal ha mort després d'ingerir restes de menjar que 'han pogut deixar alguns boletaires'.

Malgrat que la xifra continua sent rellevant, Garcia diu que 'la quantitat de deixalles que s'està recollint aquesta temporada és menor que la que s'havia arreplegat anys enrere'. Així doncs, segons Garcia, sembla ser que les campanyes de conscienciació que es duen a terme per tal que les persones que vagin al bosc a buscar bolets s'emportin la brossa que generin i que alerten que l'abocament de residus al medi natural està prohibit 'està donant els seus fruits'.

Tot i així, els membres de la brigada es resignen cada cop que troben una nova deixalla. I, a vegades, la quantitat d'escombraries és tan elevada que necessiten ajuda. Per això, en ocasions els acompanyen membres de l'Associació Protectora de Disminuïts Psíquics del Berguedà. Tota la brossa que es recull es porta a abocadors o centres de reciclatge.