Calendari del bolet 2020

Mercat del Bolet de Cal Rosal (Berguedà)
Diari, de l'11 de setembre a novembre

Mercat del Bolet de Guardiola (Berguedà)
Suspès

Festa del bolet de Setcases (Ripollès)
19 i 20 de setembre

Fira del Bolet de La Pobla de Lillet (Berguedà)
26 de setembre

Berga Bolet (Berguedà)
Suspès el concurs de Puigventós. S'ha adaptat la fira

Fira del Rovelló de Coll de Nargó (Alt Urgell)
---

Fira festa mercat del bolet de Llagostera (Gironès)
Suspesa

Festa del Bolet de Seva (Osona)
Suspesa

Fira del tastet i del bolet de Vilada (Berguedà)
Suspesa

Fireta de Tocats pels bolets de Montmajor (Berguedà)
---

Fira del Bolet i el Boletaire del Solsonès
Suspesa

Fira del Bolet de Castellterçol (Vallès O.)
---

Festa del Bolet d'Olvan (Berguedà)
---

Fira de la llenega de Cardona (Bages)
Suspesa

Boletus, fira del bolet d'Isona (Pallars J.)
Suspesa

Fira del Bolet i la Natura de Vilassar de Dalt (Maresme)
Suspesa

Tardor de Cuina i Bolets a Terrassa (Vallès Occ.)
---

Diada del Bolet de Sant Juià de Ramis (Gironès)
---

Fira del Bolet de Teià (Maresme)
---

 

A Nova York també es busquen bolets

ACN / No només als boscos s'hi poden trobar bolets. A la ciutat de Nova York, enmig dels gratacels i de les presses, també hi ha lloc per als caçadors d'aquests fongs deliciosos. Els amants de la micologia es troben sovint per organitzar 'caceres de bolets' als parcs de Manhattan.

Bolets a Manhattan/ACN'És fantàstic perquè ve gent d'edats molt diferents. Mai pensaries que els interessarien els bolets', explica Christopher Kennedy, un dels organitzadors de les excursions. L'última sortida es va fer al cementiri Calvary, al barri de Queens. Una escena tant excèntrica només es pot donar als Estats Units. El resultat, força pobre. Pocs bolets, i petits. Res a veure amb els suculents rovellons que es fan al Berguedà.

Un dissabte de juny al migdia. Mig centenar de persones s'endinsen en un 'bosc urbà' poblat per làpides i escultures de sants. Els cementiris dels Estats Units s'assemblen més als parcs que als espais mortuoris catalans. Però l'escena no deixa de causar una certa impressió. Els caçadors passegen lliurement entre la gespa i els arbres a la recerca de bolets.

'A Nova York de vegades et quedes atrapat a les voreres i el ciment, t'oblides que hi ha camp i gespa. De fet, hi ha força espais naturals a Nova York', explica Jo Arrington, professora universitària. És la seva primera cacera de bolets. A Arrington li agrada molt la natura i, també, menjar bolets, sobretot 'lleugerament saltejats'.

Els boletaires inexperts van tots junts i, sovint, en comptes de fixar-se en els arbres i el sotabosc per trobar algun fong amagat, baden i comenten les làpides més curioses. Els més experimentats, en canvi, van per feina, equipats amb cistells, rasclets i paper de cera per conservar els bolets de la millor manera. Durant un parell d'hores, només tenen ulls per als troncs i la terrahumida.

Equipat amb barret i armilla d'explorador, Gary Lincoff exerceix com a gran líder del grup. A Lincoff se'l coneix també pel sobrenom de 'Mushroom Guy' (L'home dels Bolets), i és una eminència novaiorquesa en l'àmbit de la micologia.

Menys 'competència' que a Catalunya

A part dels seus coneixements locals, Lincoff està al corrent de la passió pels bolets que hi ha a Catalunya: 'És més fàcil ser un caçador de bolets aquí perquè no hi ha tanta competència. En canvi, a tota l'àrea de Barcelona hi ha molta gent que adora els bolets i que surten a collir-los. Nosaltres tenim molt poca gent, comparat amb allà.'

Mentre mena el grup cap als racons on sembla que s'hi poden fer més bolets, Lincoff dóna tota mena d'explicacions sobre els tipus de fongs, les seves qualitats –segons Linkoff, les orellanes podrien ser útils en el vessament del golf de Mèxic, ja que descomponen el petroli– o la millor manera de conservar-los a casa.

Linkoff és un gran aficionat de les caceres urbanes a Nova York: 'És una ciutat gran, hi ha molts parcs, així que encara que no puguis sortir hi ha molts llocs on anar a caçar bolets dins de la ciutat.'

Acostar el món natural i l'urbà era un dels objectius de la trobada. I també transmetre a la gent que els bolets formen part del dia a dia, encara que es visqui en una ciutat. 'Els bolets són a tot arreu', explica Christopher Kennedy, coorganitzador de la cacera, 'són sota les voreres, sota els edificis; hi ha una xarxa immensa que nosaltres no podem veure amb els nostres ulls, perquè és sota terra, en llocs que no ens hauríem imaginat mai'.

Després d'una llarga estona inspeccionant els racons del cementiri de Queens, alguns boletaires troben grups d'orellanes i algun cama-sec. Pels assistents, la valoració de la cacera és en general molt positiva. La professora Arrington, tot i tornar a casa amb les mans buides, troba que 'és agradable haver-se iniciat' en el món dels bolets.

Linkoff, l'expert caçador, en canvi, no es mostra massa satisfet amb els resultats de l'excursió. Les pluges que s'esperaven de feia dies encara no han caigut, i això fa que el cementiri de Calvary estigui encara molt sec. Tot i així, Lincoff anima el grup a continuar caçant bolets en properes trobades: 'Això és un cementiri; què esperaveu trobar-hi? Alguna cosa fresca?'