Calendari del bolet 2020

Mercat del Bolet de Cal Rosal (Berguedà)
Diari, de l'11 de setembre a novembre

Mercat del Bolet de Guardiola (Berguedà)
Suspès

Festa del bolet de Setcases (Ripollès)
19 i 20 de setembre

Fira del Bolet de La Pobla de Lillet (Berguedà)
26 de setembre

Berga Bolet (Berguedà)
Suspès el concurs de Puigventós. S'ha adaptat la fira

Fira del Rovelló de Coll de Nargó (Alt Urgell)
---

Fira festa mercat del bolet de Llagostera (Gironès)
Suspesa

Festa del Bolet de Seva (Osona)
Suspesa

Fira del tastet i del bolet de Vilada (Berguedà)
Suspesa

Fireta de Tocats pels bolets de Montmajor (Berguedà)
---

Fira del Bolet i el Boletaire del Solsonès
Suspesa

Fira del Bolet de Castellterçol (Vallès O.)
---

Festa del Bolet d'Olvan (Berguedà)
---

Fira de la llenega de Cardona (Bages)
Suspesa

Boletus, fira del bolet d'Isona (Pallars J.)
Suspesa

Fira del Bolet i la Natura de Vilassar de Dalt (Maresme)
Suspesa

Tardor de Cuina i Bolets a Terrassa (Vallès Occ.)
---

Diada del Bolet de Sant Juià de Ramis (Gironès)
---

Fira del Bolet de Teià (Maresme)
---

 

La Penya Boletaire de Berga crida a la participació al 63è Concurs de Boletaires
dilluns, 30 de setembre de 2019 11:06

La Penya Boletaire de Berga ha fet una crida a la participació al 63 edició del Concurs de Boletaires que tindrà lloc el 6 d'octubre al pla de Puigventós (Castellar del Riu). Enguany el veterà certamen es torna a celebrar el primer diumenge d'octubre, la seva data habitual després que l'any passat la junta decidís fer-lo el darrer cap de setmana per garantir que hi hagués bolets. Tanmateix, va nevar i va caldre traslladar el certamen a la plaça Viladomat de Berga.

Enguany les previsions assenyalen que aquest diumenge farà bon temps ha indicat Ramon Minoves aquest dilluns en l'acte de presentació del certamen. «Quan més bolets tinguem millor» ha indicat Minoves atès que aquest certamen «és una festa de caràcter popular i cívic».

Després del canvi de data del 2018 el Concurs de Boletaires «torna a les essències» i se celebra el primer diumenge d'octubre. Minoves ha exposat que la pesada de bolets «és el centre de la festa» amb el concurs que té tres categories de 0 a 20 quilos de 20 a 40 i de més de 40 amb premis amb metàl.lic.

I pel que fa al concurs infantil per a nens i nenes de 4 a 10 anys, enguany l'espai s'ha traslladat a tocar de l'espai on es fa l'esmorzar popular. Minoves ha dit que aquest concurs està pensat «per la gent que creguin amb els Reis Màgics» ja que l'organització escampa «espores màgiques de manera que els bolets del concurs infantil estan garantits» ha bromejat. El pressupost de la festa es manté al voltant de 15.000 euros.

El certamen de caire familiar oferirà com a reclams l'esmorzar i el mercat del boletaire i activitats d'esbarjo i inflables. Per arribar a Puigventós hi haurà el servei de busos que sortiran de Berga des de 2/4 de 9 del matí i fins a la 11 cada mitja hora. L'organització recomana reservar els tiquets a l'Agència de Desenvolupament. Cada viatge val 1 euro. A banda s'està treballant en l'elaboració de la falla que farà 10 metres d'alçada i que enguany «serà un homenatge a la cuina del bolet».

A més dels actes que es faran el dia 6 hi ha actes durant la setmana com el concurs de fotos infantil i el de dibuix en el que hi participen «totes les escoles de la comarca» ha dit Minoves

Dones boletaires d'honor

Tot i que inicialment el consistori de Castellar del Riu havia proposat com a boletaire d'honor al president Quim Torra, aquest no podrà venir a la festa, finalment. De manera que serà nomenada la consellera de Cultura MariaÀngela Vilallonga. També seran boletaires d'honor Dolors Grau, codirectora de l'Exploratori de Recursos de la Natura i Neus Camps, l'estudiant que ha tret la millor nota de les PAU del Berguedà. Per la seva banda Adrià Solé, alcalde de Castellar del Riu, municipi en el que se celebra la festa ha indicat que ja tenen llogats els terrenys on s'ha celebra la festa i també la zona que serveix d'aparcament just l'altre banda del pla de Puigventós

Crida al respecte

L'alcalde de Castellar del Riu Adrià Solé ha demanat «respecte» a les persones que van als boscos del Berguedà a buscar bolets. I ja tornar a posar damunt la taula un debat recorrent: «s'hauria de regular això dels bolets. Està clar que els boletaires són benvinguts però hem de protegir el Berguedà». Solé ha dit que l'incivisme d'algunes persones qui van a buscar bolets molesta als propietaris de boscos que veuen com se'ls malmeten les seves propietats. «Sabem que es complicat però no estaria de més començar-hi a pensar». L'alcalde de Castellar del Riu també ha denunciat que «hi ha un tipus de gent que hi venen afer negoci i pugem a comprar bolets amb furgonetes per revendre, van a arrasar-ho tot».

En aquest sentit ha indicat que «val la pena que des del Berguedà ens hi posem, n'hem de començar a parlar també». Finalment, la regidora de Participació Popular Roser Valverde ha felicitat els organitzadors per mantenir una festa que «relliga i estructura tota la comarca». Un certamen que «ha de permetre situar-nos al país» i ha avençat que enguany la Berga Bolet no durarà només un cap de setmana sinó que es faran activitats tot el mes». La Berga Bolet que organitzen els botiguers es presentarà aquest dimecres.