Propostes per a tothom

Al Berguedà hi ha mil i una activitats per realitzar. Completar una escapada al bosc per buscar bolets pot ser l'excusa per descobrir també la història i la cultura d'una comarca amb encant. Hem seleccionat un petit tast de tot el què t'ofereixen els seus municipis.

 


Pels que els agrada la natura, una bona manera de conèixer tots els racons del Berguedà és caminant dins la xarxa de camins que connecten tots els municipis de la comarca. Pels que busquen alternatives hi trobaran: la bicicleta de muntanya, rutes a cavall, activitats aquàtiques al pantà de la Baells, l’escalada, el parapent, els quads, la neu i els parcs de multiactivitats com el parc de Saldes o el de Borredà.

Un bon lloc per començar és el parc natural del Cadí-Moixeró que, a part d’un paisatge espectacular, permet descobrir una flora i una fauna rica i variada. A més dins del parc hi trobareu rutes ben diverses com el Camí dels Bons Homes, els Cavalls del Vent, l’ascensió a l’espectacular muntanya del Pedraforca, el naixement del riu Llobregat, del riu Bastareny, etc.

El Berguedà també té molt patrimoni medieval amb una bona representació del romànic en esglésies tan emblemàtiques com Sant Llorenç prop Bagà, Sant Quirze de Pedret o Sant Jaume de Frontanyà. També s’ha recuperat tot un patrimoni provinent de l’època industrial i es pot veure com es treballava i vivia en una colònia minera (en el Museu de les Mines de Cercs), en una colònia tèxtil (en el Museu de Cal Vidal) o podem descobrir coses tan curioses com una mina de petroli (on el petroli regalima per les parets) o pujar al tren del ciment i conèixer, al seu pas, els Jardins Artigas dissenyats per Antoni Gaudí.

Moltes altres coses us esperen, coneixeu els rucs de Fuives? En aquest nucli zoològic d’Olvan es pot conèixer el ruc català. I si el que us agrada són els dinosaures, a Fumanya hi trobareu un jaciment que us explicarà com era el Berguedà i el món fa una pila de milions d’anys.

Al baix Berguedà, al costat i seguint el riu Llobregat hi ha la concentració de colònies industrials més gran d’Europa, avui l’anomenat Parc Fluvial de les colònies del Llobregat que permet descobrir com es vivia i com es treballava en una colònia per part dels treballadors i també per part dels amos, visitant algun dels equipaments recuperats per a un ús turístic.

I ja que el Berguedà és terra de bolets, no hi podia faltar un lloc on conèixer els bolets. Així trobem el Museu d’Art del Bolet a Montmajor on hi ha una col·lecció de bolets de ceràmica que permeten conèixer moltes de les espècies de bolets de la comarca en els seus ambients.