Els bolets

Portada Cep
Cep

Cep

DESCRIPCIÓ

· Barret de 10 a 35 cm de diàmetre, en forma de tap de cava quan és jove, d'hemisfèric a pla amb el temps, de color variable, blanquinós, avellana, beix clar...
· Peu robust i gruixut de color blanquinós.
· Carn densa blanca, immutable, tot i que amb l’edat es va estovant.
· Porus de color blanc, atapeïts de jove, amb el temps grocs i, finalment, verds.

DADES D’INTERÈS
Altres noms: sureny, ciureny.
Família: boletàcies.
Coneixement: des de fa pocs anys s’ha convertit en el bolet més apreciat i buscat als Pirineus.
Hàbitat: creix en boscos de muntanya, en fagedes i coníferes de pi roig, pi negre i avet, té preferència pels sòls silicis.
Època de l’any: si el temps acompanya, pot començar a sortir a mitjan juny, i a partir d'aquí aprofita les pluges d’estiu per aflorar de forma intermitent fins als primers freds de tardor.
Valor culinari: un dels millors bolets de la nostra cuina i també darrerament un dels més utilitzats.
Comercialització: es comercialitza tant fresc, durant la temporada, com en conserva, assecat i congelat, durant tot l’any.
Altres espècies: a Catalunya podem trobar diverses espècies de ceps o surenys, Boletus edulis, Boletus pinophilus, Boletus aereus, Boletus aestivalis.... tots molt apreciats i de valor culinari semblant.

ÀREA DE DISTRIBUCIÓ
Els boscos de muntanya silicícols i descalcificats són l’hàbitat d’aquest preuat bolet. El Boletus edulis el trobarem a les fagedes i boscos de coníferes dels Pirineus, des de la Val d’Aran fins al Ripollès, i en menor mesura a l’àrea del massís del Montseny i en punts de les Guilleries. El Boletus pino- philus aflora en les forests de pins d’alta muntanya. El Boletus aestivalis, al costat de roures, castanyers i alzinars, després dels temporals d’estiu. I, finalment, el Boletus aereus, conegut a les comarques de Girona amb el nom de sureny, fructifica sota les sureres, alzines, roures i castanyers, a tota l’àrea del Montnegre, les Gavarres, l’Ardenya i en cotes baixes del Montseny i les Guilleries.