Els bolets

Portada Trompeta
Trompeta

Trompeta

DESCRIPCIÓ

• Barret difícil de distingir. Peu de color negre i en forma d’embut.
• El peu és la prolongació del barret. De color cendra.
• Carn elàstica i trencadissa, de color negrós.
• De làmines, no en té.

DADES D’INTERÈS
Altres noms: trompeta dels morts, corneta.
Família: cantarel·làcies.
Coneixement: molt conegut a totes les comarques de Catalunya on té el seu hàbitat natural. Hàbitat: en boscos humits mixtos i caducifolis.
Època de l’any: des de l’estiu als boscos de muntanya, a final de tardor a les frondoses de l’estatge mediterrani. Valor culinari: bon comestible que s’utilitza per fer una gran varietat de plats i condiments.
Comercialització: podem trobar aquesta espècie fresca durant la temporada en mercats especialitzats. Però la forma més habitual de trobar aquest bolet durant tot l’any és assecat.
Altres espècies: per la seva original i exclusiva forma i color, tan sols ens podem confondre amb la trompeta cendrosa (Craterellus cinereus) que es diferencia per tenir els plecs més marcats i ser de talla més petita, bolet senes interès culinari.

ÀREA DE DISTRIBUCIÓ
Creix sota planifolis en ambients humits. A Catalunya apareix en sòls silicis des de final d’estiu, a l’alta muntanya, fins ben entrada la tardor en boscos de clima mediterrani. La trompeta fa la seva aparició a diversos hàbitats, que van des de les fagedes de la Vall d’Aran i altres racons del Pirineu, fins a les frondoses rouredes, alzinars i fagedes del Montnegre, l’Ardenya, les Gavarres, la Garrotxa, les Guilleries, el Montseny i punts de l’Alt Empordà i el Vallès Oriental.