Calendari del bolet 2019

Mercat del Bolet de Cal Rosal (Berguedà)
Diari, de l'11 de setembre a novembre

Mercat del Bolet de Guardiola (Berguedà)
Diari, de setembre a novembre

Festa del bolet de Setcases (Ripollès)
14 i 15 de setembre

Fira del Bolet de La Pobla de Lillet (Berguedà)
28 i 29 de setembre

Bergabolet (Berguedà)
4 i 5 d'octubre

Fira del Rovelló de Coll de Nargó (Alt Urgell)
12 d'octubre

Fira festa mercat del bolet de Llagostera (Gironès)
12 d'octubre

Fira del bolet de Vilada (Berguedà)
12 d'octubre

Festa del Bolet de Seva (Osona)
13 d'octubre

Fireta de Tocats pels bolets de Montmajor (Berguedà)
19 d'octubre

Fira del Bolet i el Boletaire del Solsonès
19 i 20 d'octubre

Fira del Bolet de Castellterçol (Vallès O.)
20 d'octubre

Festa del Bolet d'Olvan (Berguedà)
26 i 27 d'octubre

Fira de la llenega de Cardona (Bages)
27 d'octubre

Boletus, fira del bolet d'Isona (Pallars J.)
27 d'octubre

Fira del Bolet i la Natura de Vilassar de Dalt (Maresme)
27 d'octubre

Tardor de Cuina i Bolets a Terrassa (Vallès Occ.)
De l'1 al 24 de novembre

Diada del Bolet de Sant Juià de Ramis (Gironès)
---

Fira del Bolet de Teià (Maresme)
---

 

La temporada de bolets no arrenca per la falta de pluges, l'elevada calor i la sequedat
dilluns, 7 d'octubre de 2019 17:13

De la mateixa manera que els humans necessitem oxigen per viure, als bolets els cal aigua.

Sense aquest element bàsic, a més d'unes condicions meteorològiques adequades (una temperatura propícia i humitat suficient i que no faci vent), no se'n fan. I aquest any ni ha plogut com hauria d'haver-ho fet, ni s'estan registrant unes temperatures adequades, ni hi ha humitat suficient. Tots aquests elements juguen en contra dels bolets. En conseqüència, se'n fan molt pocs, en contraposició a la temporada de tardor del 2018 quan les abundants pluges van fer créixer una bona collita. Les expectatives de millora són discretes perquè les previsions no indiquen cap canvi de temps favorable als bolets.

«La cosa està fatal!», s'exclama Lluís Campmajó, alcalde de Gósol. «De bolets, no n'hi ha perquè no ha plogut, ha fet massa calor i està massa sec», explica a Regió7. Una situació generalitzada que poden corrobar boletaires experimentats com Josep Oriola de Vallcebre. «No n'hi ha ni un, no es fa res de res, està molt malament!». Aquest experimentat boscater pensa que encara que plogui podria ser massa tard perquè se'n facin a cotes elevades perquè aviat hi glaçarà. I les baixes temperatures suposen una condemna de mort per als bolets. «Si glaça, malament rai». Oriola explica que es troba «algun rovelló» en espais obacs. Sigui com sigui, l'escassedat és la tendència dominant i el maldecap compartit pels amants dels bolets. «De moment ho tenim fotut», conclou Oriola.


Ho diuen els boletaires que poden acreditar aquesta condició per la seva dilatada experiència i ho confirmen els micòlegs com Josep Ballarà, de l'Agrupació Micològica de Berga. «Està tot sec». La constatació que als boscos de casa nostra no es donen les condicions propícies per a l'aparició dels anhelats bolets s'ha pogut veure aquest cap de setmana en la 44 edició de les Jornades Micològiques del Berguedà, que ha organitzat aquesta entitat. Es tracta d'un dels certàmens més veterans que s'organitzen a l'Estat espanyol i de Catalunya. Membres de l'Agrupació berguedana busquen diferents espècies de bolets, les comestibles i també les que no ho són, a diferents comarques catalanes pirinenques. I exposen el resultat de la seva feina a Berga, enguany a la plaça de Sant Pere. Després de moltes hores de cerca i de fer molts quilòmetres, enguany han pogut exposar 150 espècies diferents de bolets. Es tracta d'una xifra inferior a la d'edicions anteriors. I molt lluny del rècord de les jornades, que és de més de 400 espècies diferents exposades. Aquest és un indicador que mostra clarament quina és la situació real als boscos.

Josep Ballarà explica que, «abans, de cada sis o set anys n'hi havia un que era dolent, que no plovia. Ara sembla que tenim tendència a anar a la inversa: que de cada cinc o sis anys n'hi haurà un de bo». L'any 2018 va ploure molt, «va ser un any atípic perquè feia dos o tres anys que havien estat dolentots, fins i tot a la temporada de primavera, i aquest any torna a ser un any pèssim».