Calendari del bolet 2020

Mercat del Bolet de Cal Rosal (Berguedà)
Diari, de l'11 de setembre a novembre

Mercat del Bolet de Guardiola (Berguedà)
Diari, de setembre a novembre

Festa del bolet de Setcases (Ripollès)
19 i 20 de setembre

Fira del Bolet de La Pobla de Lillet (Berguedà)
26 de setembre

Bergabolet (Berguedà)
Suspès el concurs de Puigventós

Fira del Rovelló de Coll de Nargó (Alt Urgell)
---

Fira festa mercat del bolet de Llagostera (Gironès)
suspesa

Festa del Bolet de Seva (Osona)
11 d'octubre

Fira del bolet de Vilada (Berguedà)
12 d'octubre

Fireta de Tocats pels bolets de Montmajor (Berguedà)
---

Fira del Bolet i el Boletaire del Solsonès
17 i 18 d'octubre

Fira del Bolet de Castellterçol (Vallès O.)
18 d'octubre

Festa del Bolet d'Olvan (Berguedà)
---

Fira de la llenega de Cardona (Bages)
27 d'octubre

Boletus, fira del bolet d'Isona (Pallars J.)
27 d'octubre

Fira del Bolet i la Natura de Vilassar de Dalt (Maresme)
27 d'octubre

Tardor de Cuina i Bolets a Terrassa (Vallès Occ.)
De l'1 al 24 de novembre

Diada del Bolet de Sant Juià de Ramis (Gironès)
---

Fira del Bolet de Teià (Maresme)
---

 

Un expert del CTFC alerta que el canvi climàtic reduirà la producció de bolets
dilluns, 30 de setembre de 2019 10:51

El canvi climàtic implicarà un increment general de les temperatures i una situació de més aridesa a Catalunya. Un pronòstic que, inevitablement, tindrà com a conseqüència una reducció de la producció de fongs arreu del país, també al Solsonès. Així ho va explicar l'investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), situat a Solsona, i professor de la Universitat de Lleida (UdL) Sergio de Miguel, qui va afegir que, tot i que aquesta reducció de la producció serà generalitzada, hi haurà llocs puntuals sense afectacions significatives i altres que, en canvi, es podrien veure fins i tot beneficiats pel canvi de temperatura. És el cas, per exemple, de zones d'alta muntanya, on un retard en l'arribada del fred d'hivern pot allargar la temporada de bolets. De Miguel va subratllar la importància que tenen els fongs per a la subsistència del bosc, i va destacar la gestió forestal com a eina indispensable per a la lluita contra el canvi climàtic.

Investigadors del CTFC i la Universitat de Lleida estudien com el canvi climàtic afecta la producció de bolets. Els seus treballs indiquen un impacte negatiu amb produccions més baixes per unes temperatures més elevades i un increment de la situació d'aridesa provocat pels canvis en els patrons de precipitacions. «Els bolets necessiten dues coses: humitat i temperatura elevada. Si la situació és de més aridesa, això comportarà una disminució de la producció de manera generalitzada», va explicar l'expert en micologia del CTFC.

Els científics utilitzen models i tècniques basades en intel·ligència artificial per determinar en quina mesura pot disminuir la producció i sembla «complicat» que els bolets puguin arribar a desaparèixer completament, però el que sí que és clar és que «les condicions a moltes zones sembla que seran cada cop més desfavorables perquè el fongs arribin a fructificar com ho fan ara». Els bolets no són res més que la flor dels fongs, uns organismes vitals per a la subsistència del bosc.

Per tant, el que també preocupa els científics és com el canvi climàtic pot tenir conseqüències en els boscos, ja que els fongs compleixen unes funcions fonamentals en el funcionament dels ecosistemes forestals perquè estableixen una simbiosi amb els arbres que els permet obtenir l'aigua i els nutrients fonamentals per a la seva supervivència. «En realitat, sota els nostres peus, quan caminem pel bosc, està tot connectat, els fongs contribueixen a connectar els diferents arbres, i això és el que els científics anomenem la Wood Wide Web, l'Internet del Bosc. Sense fongs, no hi hauria boscos, els arbres es moririen», va apuntar De Miguel.