Calendari del bolet 2017

Mercat del Bolet de Cal Rosal (Berguedà)
Diari, de setembre a novembre

Mercat del Bolet de Guardiola (Berguedà)
Diari, de setembre a novembre

Festa del bolet de Setcases (Ripollès)
16 i 17 de setembre

Fira del Bolet de La Pobla de Lillet (Berguedà)
23 i 24 de setembre

Fira del Rovelló de Coll de Nargó (Alt Urgell)

7 d'octubre

Festa del Bolet de Seva (Osona)
8 d'octubre

Festa del Bolet de Ribes de Freser (Ripollès)
---

Fira del bolet de Vilada (Berguedà)
8 d'octubre

Fira festa mercat del bolet de Llagostera (Gironès)
12 d'octubre

Fira del Bolet i de la Micologia de Sant Hilari Sacalm (Selva)
---

Fira del Bolet i el Boletaire del Solsonès
21 i 22 d'octubre

Boletus, fira del bolet d'Isona (Pallars J.)
21 i 22 d'octubre

Festa del Bolet d'Olvan (Berguedà)
23 d'octubre

Bergabolet (Berguedà)
28 i 29 d'octubre. NOVA DATA!

Fira del Bolet i la Natura de Vilassar de Dalt (Maresme)
29 d'octubre

Fira de la llenega de Cardona (Bages)
29 d'octubre

Fira del Bolet de Castellterçol (Vallès O.)
29 d'octubre

Fira dels Bolets de La Llacuna (Anoia)
---

Festa del Bolet de Canet de Mar (Maresme)
---

Diada del Bolet de Sant Juià de Ramis (Gironès)
---

Fira del Bolet de Teià (Maresme)
---

Qui s'encarrega de predir com serà la temporada de bolets? Descobreix-ho!
divendres, 4 de novembre de 2016 18:11

Les taules del laboratori dels tècnics de l'àrea de productes forestals no fustaners del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) sembla una paradeta d'un mercat en miniatura amb centenars de safates que emmagatzemen varietats infinites de bolets. A primer cop d'ull és fàcil identificar les llenegues, les cames de perdiu i els pebrassos, però enmig d'aquests hi ha un munt de petits recipients amb bolets minúsculs de cames primes i barrets gairebé transparents. 

És la producció del dia anterior de les 120 parcel·les repartides per tot el país que aquest grup de científics recull i inventaria cada setmana per conèixer l'evolució i el comportament de la producció micològica a Catalunya. El cap de l'equip és el doctor Juan Martínez de Aragón, que, juntament amb els seus 5 col·laboradors, recorre cada setmana 1.000 quilòmetres per collir tots els bolets que produeixen les seves parcel·les demostratives.

Són espais de bosc de 100 metres quadrats (deu per deu) situats des de l'alt Pirineu fins a les muntanyes de Prades. Els tècnics les visiten totes cada setmana i s'emporten al laboratori tots els bolets, comestibles o no, que hi troben. Comencen la recol·lecció el mes de juliol i finalitzen pels volts de Nadal.

A més d'això, aquestes parcel·les disposen de sensors de temperatura i d'humitat tant del sòl com de l'ambient i també en recullen les dades que els serviran per poder relacionar la producció de bolets i la seva diversitat amb la meteorologia. I encara s'emporten una altra dada del bosc: quan fan la visita canvien la trampa d'espores. Es tracta d'un estri poc sofisticat consistent en un pot amb una mena d'embut que recull les espores dels fongs que circulen per l'aire de la parcel·la durant la setmana i que els permet determinar quines altres espècies de fongs es podrien desenvolupar en aquell terreny, encara que no ho faci, gràcies a l'anàlisi de l'ADN d'aquestes espores.

Quan han collit tots els bolets, els porten al laboratori de Solsona on els inventarien, en compten la quantitat de cada espècie i el pes quan són frescos i també secs, perquè un episodi de pluja el dia anterior canvia substancialment el pes d'alguns exemplars. Aquests valors, amb les dades de temperatura i humitat que han extret de les parcel·les i l'inventari forestal per saber la composició d'espècies forestals de cada terreny, els aporta les variables que gràcies als models matemàtics  preveuen el comportament del bosc.

Previsió anual

Per fer la tradicional previsió de com anirà la temporada de bolets que cada any fan pública cap a final d'agost, necessiten creuar les dades que ells han recollit amb les dades meteorològiques que obtenen del National Center for Environmental Prediction. Martínez de Aragón remarca que «nosaltres sempre puntualitzem que l'encert de la nostra previsió va en funció que es compleixin les previsions de disponibilitat d'aigua, bàsicament». I afegeix «quan parlem dels quilos previstos per hectàrea parlem del total de bolets, comestibles i no, cal tenir-ho clar que més d’un cop els boletaries reclamen que no en troben i és que no rn troben dels que volen!»